Пласман Гимназијалаца на „Пословни изазов“ Западног Балкана

Овогодишње национално финале „Пословног изазова“ у организацији Достигнућа младих је организовано  од 9. до 10. марта. У финалу се нашло петоро наших ученика: Анастасија Радуловић (III 5), Викторија Миленковић (II 6), Немања Минић (II 6), Бранка Крстић (II 4) и Теодора Савић (I 6). Због епидемиолошке ситуације, овогодишње такмичење је организовано у онлајн формату путем апликације Зум.

„Пословни изазов“ је такмичење екипног типа и наши ученици су се нашли у екипама са другим ученицима из Србије који су били равномерно распоређени тако да је свака екипа имала четири ученика.

На такмичењу је учествовало 77 ученика из 19 школа и 16 градова и општина који су за задатак имали да осмисле и визуелно прикажу производ за Генерацију З!

Наше ученице Бранка Крстић (II 4) и Теодора Савић (I 6) су као део својих тимова заузеле друго, односно треће место. Бранка Крстић (II 4) са својим тимом „GreenZy“ је заузела друго место, док је Теодора Савић (I 6) са тимом „Зелени С.А.Т.И.“ заузела треће место. Обе наше ученице су се пласирале у даљи круг такмичења „Пословни изазов“ Западног Балкана.

Оствариле сте одличан резултат. Какве утиске носите са овог такмичења?
Бранка: Иако је ово такмичење одржано онлајн, наши домаћини из Достигнућа младих су нам омогућили дружење и рад без обзира на то што не можемо уживо да се видимо. Учешће на овом такмичењу ми је донело пријатеље из целе Србије. Наравно да је тешко ускладити идеје са неким кога видите први пут и то преко камере, али радили смо као тим и зато дошли до овог тријумфа. На крају такмичења мој утисак је да ћу сигурно памтити ово, али  да ћу учествовати и наредних година.

Теодора: Ја сам презадовољна и пуна утисака. Ово је једно лепо дружење где упознајемо децу из различитих градова и школа. Била сам најмлађа у тиму и драго ми је да је тим прихватио моју идеју за пословни изазов. Презентовале смо тест папириће који детектују дрогу у пићу. Ово није само мој успех, већ успех и моје школе и мог града.


Бранка, твој тим је радио на апликацији која би подстицала младе на бављење физичком активношћу и креирању здравих навика…
Задатак је био да идејом утичемо на нашу генерацију. Мој тим је направио апликацију која подстиче на  физичку активност, очување животне средине и усклађивање здравих навика. То је заправо „видео-игрица“, али нивое корисници морају сами да пролазе извршавањем задатака из ове три категорије. На првом нивоу треба направити 10.000 корака, скупити отпад на улици и унети 2 литра воде у свој организам. Апликација „Зелењавко“ нуди још неколико могућности као што су постављање изазова, повезивање људи и добијање награда.

Теодора, тимско треће место. Радили сте на пројекту тест папирића који детектују опијате у пићу. Како сте дошли на идеју за такав пројекат?
Нажалост, дрога је данас опасност за младе због заступљености на местима где омладина воли да излази и да се дружи. Како бисмо заштитиле омладину, смислиле смо овакав производ. Ја се надам да ће ова наша идеја временом заживети јер је врло ефикасна и спасиће многе младе животе.