Једанаест златних и једна сребрна медаља за ученике Гимназије на овогодишњој Националној еколошкој олимпијади

Једанаесторо ученика Гимназије у Прокупљу  освојило је прво место и златну медаљу на овогодишњем републичком такмичењу „Национална еколошка олимпијада 2020“, док је један учиник освојио друго место и сребрну медаљу.

НЕО 2020 – „Национална еколошка олимпијада“ је такмичење из екологије. Републичко такмичење је одржано 25. 04. 2020. године, а одржало се у формату онлајн тестирања по принципу један ученик – један рачунар. Сваки ученик је на онлајн такмичењу добио по један тест од 20 питања које је морао да уради у року од 45 минута. Питања су се односила на предложену литературу за такмичење која се налази у виду онлајн литературе на сајту такмичења, а која је примењена узрасту ученика и из које су се пријављени ученици спремали за такмичење.

Прво место и златну медаљу освојили су следећи ученици: Анастасија Радуловић (II 5), Анђелија Лукић (II 5), Бојана Лукић (II 5), Даница Перић (II 5), Предраг Стојковић (II 4), Јована Илић (II 3), Јована Ристић (II 5), Катарина Филиповић (II 4), Катарина Вукашиновић (II 5), Кристина Филиповић (II 4) и Миља Тодоровић (II 4), док је друго место и сребрну медаљу освојила ученица Теодора Радосављевић (II 4).

Професорка Пејић, једанаест првих места и једно друго на овогодишњој Олимпијади. Какви су  утисци  ментора?
Републички ниво НЕО 2020. први пут је реализован у оваквим условома, од када постоји ово такмичење. Изузетно сам поносна на своје ученике који су у ванредним околностима показали изванредно знање и огроман ентузијазам.

Еколошка олимпијада и одличан успех, и све то онлајн и за време вандредног стања. Да ли вам је било тешко да уклопите праћење редовне онлајн наставе и обавезе око такмичења?
Јована Илић (II 4): С обзиром на то да сам свакако очекивала такмичење и планирала како да га уклопим са редовном наставом, није ми било много тешко да се снађем и овако. Драго ми је што сам учествовала и у оваквој ситуацији.

Миља Тодоровић (II 4): Није било тешко. Најбитнија је била добра организација. Такође, било је јако занимљиво јер смо научили много тога о екологији.

Теодора Радосављевић (II 4): Било је теже него иначе. Уз припрему за такмичење имали смо доста обавеза око онлајн наставе. Можда је навика, али мислим да са професорима у школи самим дискутовањем око проблема можемо више да научимо. Али, успела сам да ускладим све обавезе и освојим друго место.

Предраг Стојковић (II 4): Није било тешко. Жао ми је што ове године нисмо могли да идемо у Бор због ове ситуације, али све у свему,  добром комуникацијом и организацијом смо до овога и стигли.

Филиповић Катарина (II 4): Утисци су супер! Жао ми је само што нисмо могли да идемо у Бор и лепо се дружимо и забавимо. Такмичење, као и сама питања, нису била тешка. Чак су била лакша него прошле године. Нисам се покајала што сам учествовала и радујем се такмичењима и наредних година.

Анастасија Радуловић (II 5): Уклопили смо се у овај начин праћења наставе онлајн веома брзо, па нам такмичење није било тешко. Трудили смо се да ово време које проводимо код куће што више посветимо раду и припреми за такмичење, па ето и успеха.

Катарина Вукашиновић (II 5): Није било тешко. Шта више, било је забавно. Ово је друга година како учествујем и освајам пласман на републичком такмичењу и види се велики напредак јер сам ове године успела да освојим 1. место, а све се то постиже вољом, жељом и љубављу према екологији и очувању животне средине. Желела бих да својим учествовањем пошаљем поруку и пробудим свест код људи да је јако важно посветити се очувању животне средине да би наша планета била лепше и боље место за живот.