NaslovnaВестиПрво место за гимназијалце на Републичком такмичењу у певању традиционалних песама

Прво место за гимназијалце на Републичком такмичењу у певању традиционалних песама

Током протеклог викенда, 18. и 19. 5. 2024. године у Земуну, у ОШ „Лазар Саватић“ одржано је 9. Републичко такмичење у певању традиционалних песама основних, средњих  школа и гимназија. Оснивач такмичења је Удружење музичких и балетских педагога Србије. По пропозицијама, такмичење се одвија у девет категорија, у зависности од узраста. Ученице наше школе  такмичиле су се у петој категорији (ученици првог и другог разреда гимназија и средњих школа). Такмичар може да наступа у својој категорији као солиста и као члан групе (само једне групе).

У категорији соло, ученица 1/4 Миона Булатовић извела је народну песму из Врања „Петлови појев“ и освојила 98 поена, прву награду.

Печалбарску песму са Косова и Метохије „Маријо, бела кумријо“ извела је Калина Павловић и освојила 97 поена, прву награду.

У категорији група, сплет песама из источне Србије извела је певачка група у саставу Миона Булатовић 1/4, Калина Павловић 1/4, Јулија Миленковић 2/3 и Ленка Ристић 2/3 и освојила 100 поена, прву награду, проглашену лауреатом.

Циљ такмичења је упознавање традиције и учествовање у њеном очувању и континуитету. Вокално изражавање  је неопходно за развијање националног идентитета.

По речима проф. Татјане Цветановић, која је припремала ученице, осим квалитета гласа који се оцењује, пажљиво су бирали песме водећи рачуна да садржајем и тежином одговарају узрасту. Пуно су радили на тачној интонацији и изражајности у интерпретацији. Професорка је истакла да јој је посебно драго што су поновили прошлогодишњи успех.