Руски језик

 

Светосавска недеља и секција за руски језик

Чланови секције за руски језик су  недељу Светог Саве обележили израдом паноа.  У осмишљавању и изради паноа  учествовали су ученици IV2 одељења: Невена Ивановић, Александра Младеновић, Јована Станковић, Јелена Матејић, Андрија Ракић, Милан Куч, Марко Тркуља и Стефан Ристић. Рад на изради паноа је координирала руководилац секције, професор руског језика Зорица Ковачевић.

Централни део паноа је посвећен небеској заштитници Русије-Светој Богородици. Изложене су разне руске иконе Мајке Божије (Казанска, Владимирска, Иверска и др.). Средишњем делу паноа припада и место за државне симболе савремене Русије.

Са леве стране су изложене фотографије знаменитости града Санкт-Петербурга, а са десне стране фотографије неколиких знаменитости Москве. На овај начин су представљене „обе престонице“ Русије.

Ово што у нашем холу сија, то је пано «Россия»

 

 

Обележен национали празник Русије

Дан Русије се празнује 12. јуна. Чланови секције за руски језик су, поводом Дана Русије, у сали Музеја Топлице извели програм на руском језику. Чуле су се руске песме: Грушица, Виновата ли я, Ой, цветёт Калина, Уральская Рябинушка, Подмосковные вечера, Катюша, Малиновый звон и Тёмная ночь. Ученици су говорили стихове Јесењина, Ахматове, Фета и Пушкина на језику на коме су настали. Публици је била приказана и кратка презентација руских градова и знаменитости и показан делић руских заната-осликавање предмета од дрвета, што, у ствари, представља примењену уметност. Показан и су предмети осликани поступком “Хохлома”. У програму је учествовало 25 ученика, чланова секције за руски језик, а под руководством Зорице Ковачевић, професора руског језика.

 

 

Акција на друштвеној мрежи vkontakte.ru

На иницијативу младог човека из Москве Сергеја Дудара, а уз подршку Зорице Ковачевић, професора руског језика, на интернету, конкретно, на друштвеној мрежи vkontakte.ru, је започета акција “Поможем друг другу”. Суштина акције је да добри људи, којима је стало до руског језика у Србији, помогну разним материјалом на руском језику Гимназији Прокупље, како би учење руског постало лакше, актуелније, савременије, занимљивије. О коначним резултатима акције се не може још говорити јер акција још увек траје, али се може рећи да до сада даје завидне резултате. На адресу Гимназије Прокупље је стигло на десетине пошиљки са најразноврснијим материјалима, а то су: књиге, уџбеници, аудиокњиге, географске карте, атласи, ДВД са цртаним и играним совјетским и руским филмовима и музиком, електронске презентације руских градова и манастира, сувенири, иконе, часописи, играчке, заставице, беџеви, значке, слаткиши. Акција је до сада обогатила школску библиотеку Гимназије Прокупље за много, много екземплара, који се примењују у свакодневној настави и раду секције за руски језик. Треба рећи да у акцији “Поможем друг другу” узимају учешће “обични” људи из свих крајева Русије. Иницијатор акције је посетио нашу школу. Забележили смо тај догађај на неколико фотографија, које препоручујемо вашој пажњи. !

 

 

Наши гости из Русије

У априлу месецу секција за руски језик је угостила ансамбл “Золотые ворота” из Москве, московски реон Митино. Ансамбл је, у ствари, један од колектива уметничке школе “Стравински”, који негује изворне народне обичаје и изворно народно руско певање, а под руководством уважене  Наталије Артјомове.

У гостима је било 18 чланова ансамбла, деце и  одраслих. Децу су у своје домове примили ученици Гимназије Прокупље-чланови секције за руски језик. Одрасли чланови ансамбла су ноћили у хотелу, што је помогла Општина Прокупље. Тог априла, око најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, у нашој школи и нашем граду су се славили руски језик и српско-руско пријатељство. Ансамбл је за наставнички колектив Гимназије Прокупље, ученике школе и грађанство приредио величанствени концерт руских и српских народних песама и руских традиционалних игара и надигравања. Сала музеја “Топлица” је била претесна да прими све заинтересоване гледаоце. О том културном и међународном догађају су извештавали локални медији, нишки медиј “Зона”, као и Јавни Сервис РТС. Осим што је догађај окупио породице-родитеље и децу на једном месту, што је пробудио многа лепа осећања, нажалост, потиснута негде у запећак, био  је врло користан у смислу промовисања руског језика и културе на нашим просторима, учинио је да се успоставе пријатељства међу младим људима из Русије и Србије, подсетио на православни заједнички дух руског и српског народа.

У септембру 2014. Године ( 13-17. 09.2014,) у Крушевцу је одржан Фестивал дечијег руског филма „Бајке детињства” У оквиру фестивала је био расписан конкурс ликовних радова „Јунаци дечјег руског филма”. Професори руског језика су најпре на часовима представили ученицима неке од јунака дечјег руског филма, како би ученици могли да узму учешће у конкурсу. Неколико ученика је урадило радове, које су професори руског наше школе лично понели у Крушевац и предали конкурсној комисији. И тог дана су наставници посетили фестивал, били на пројекцији филмова, учествовали и раду округлог стола, добили пропратни рекламни материјал, упознали се са ауторима филмова, редитељима истих, са глумцима који су филмове озвучили. После завршеног фестивала објављени су резултати конкурса и ученик IV2 Андрија Ракић је добио награду за свој цртеж. Погледајте награђени рад Андрије Ракића!

 

 

Гимназија у Прокупљу представљена на Филозофском факултету у Нишу

У организацији Филозофског факултета у Нишу, Департмана за руски језик тог факултета и нишке подружнице Славистичког друштва Србије, 10. децембра 2014. године, одржан је скуп наставника и професора руског језика.

Нашу школу су на овом скупу представљали професори руског језика Зорица и Миле Ковачевић. Професор Зорица Ковачевић је на скупу говорила о овогодишњим достигнућима актива за руски језик наше школе и о освојеном II месту на међународном конкурсу есеја на тему:“ Руски језик и боравак у Русији. Од каквог је то значаја за моју каријеру?“ Представљање актива за руски језик наше школе  привукло je пажњу присутних и наишло на велико одобравање.

Међу излагачима на скупу, осим професора Гимназије Прокупље, били су и:

  • Проф. др Надежда Лаиновић Стојановић, председник подружнице Славистичког друштва Србије за Нишавски округ
  • Доцент др Дејан Марковић, управник Департмана за руски језик и књижевност на Филозофском факултету у Нишу
  • Олга Трапезникова Александровна, лектор за руски језик на Департману за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу
  • Оливера Војиновић, професор руског језика у Гимназији из Алексинца
  • Наталија Јовановић, професор руског језика у Гимназији „Бора Станковић“ у Нишу
  • Момчило Савић, професор руског језика у ОШ „Дринка Павловић“ у Куршумлији

 

 

 

Руско вече (100 година Гимназије)

Руско вече (100 година Гимназије) У оквиру обележавања 100 година постојања прокупачке Гимназије, одржан је целовечерњи програм на руском језику, популарно назван „Руско вече“. Те вечери су ученици Гимназије, који уче руски језик, изводили песме и говорили стихове на руском језику.