NaslovnaВестиМина Стајковић у финалу такмичења Франкофона песма

Мина Стајковић у финалу такмичења Франкофона песма

Такмичењe за франкофону песму 19. пут се реализује у Србији у организацији Француског института у сарадњи са Међународном организацијом франкофонијe, франкофоним амбасадама у Србији и српским партнерима као што су Студентски културни центар Ниш, Симфонијски оркестар у Нишу и Град Ниш. Осим у Нишу, полуфинална такмичења су била одржана у суботу 4. 3. 2023. И у Београду и Новом Саду.

Ове године нашу школу представљале су Теодора Савић, ученица III 6, и Мина Стајковић, ученица IV 4, чији су ментори били Татјана Цветановић, професор музичке културе, и Татјана Грујовић, професор француског језика. Теодора је наступила у категорији јуниора и певала је песму Voila Барбаре Прави, док је Мина, у категорији сениора, певала песму Je suis malade Ларе Фабиан.

Пред пуном салом Симфонијског оркестра у Нишу Мина и Теодора су наступиле прве у својим категоријама. Иако се није пласирала у финале, Теодора планира и следеће године да се пријави за ово такмичење јер воли да пева и за њу је певање на француском језику посебан осећај. Ученик је Музичке школе у ​​Прокупљу и већ је имала доста наступа.

Ни Мини, нашој матуранткињи, ово није први јавни наступ. Као мала певала је на Федес-у (Фестивал дечијег стваралаштва), рецитовала је и глумила, тако да јој сцена није непозната. Мину очекује финале Франкофоне песме 25.3. у Нишу у Народном позоришту, тако да позивамо наше ученике и наставнике да нам се придруже и да заједно бодримо Мину.