NaslovnaВестиСрећан Дан школе!

Срећан Дан школе!

Драги ђаци,

            Данас је за нас веома важан и свечан дан, не само за запослене у Гимназији у Прокупљу, већ и за целу Топлицу.

            Топлица, увек на ветрометини историјских збивања, увек је храбро и одлучно устајала у одбрану идеала слободе и мира, али и оног најсветијег у човеку – породичног огњишта, вере и националног идентитета. Народ Топлице, наоружан високим борбеним моралом, чврстином и одлучношћу, вођен својом вером у слободу и истрајношћу да је одбрани, у вихору историје доказивао је да је љубав према завичају, домовини, јача од насиља великих и моћних, драгоценија и од оног највреднијег, од сопственог живота. На том великом платну историје на којем нема малих људи али има грандиозних јунака, најсветлије странице исписао је управо народ Топлице у Првом светском рату. И управо, после пробоја Солунског фронта, срца топличких јунака кренула су пут дома као Прва српска армија под вођством Петра Бојовића, и  заједно са француском војском, коју је предводио генерал Треније, ослободила Прокупље 12.10.1918. године, дан који данас и прослављамо.

            И управо, пре 114 година, тачније 1908. године, а на иницијативу начелника у пензији Захарија Хаџи-Арсића, његовој предузимљивости и упорности, и оправданом захтеву грађана Топлице, а на предлог министра просвете и црквених дела, издат је Указ о оснивању школе. Тако је на данашњи дан врата 51 ученику отворила и прва топличка гимназија која ће  постати културно и просветно седиште Топлице, симбол духовности и образовања у временима невремена и наставити кроз целокупно своје постојање и трајање као најеминентнија просветна установа целог Топличког округа, да би и одлуком Владе Републике Србије од 8. августа 1997. године зграда Гимназије била проглашена спомеником културе.

            У временима која су иза нас, доказивали смо се на испитима знања, истрајности и посвећености и овенчали се многим успесима, којима смо сигурно и одлучно освајали просторе образовања, померали границе достигнућа и веровали да можемо и више и боље.

            У времену које је пред нама, настојимо да осветлимо пут будућности вашој младости и оправдамо ваше поверење ка даљем освајању животних стаза.

            Драги наши ђаци, останимо доследни себи и имену које смо достојанствено градили својим постојањем. Градите своје путеве учењем, знањем и образовањем, крчите своје стазе радом и поштењем, снажите своју вољу стрпљењем и упорношћу, бритким речима као мачем бијте своје битке, блиставим осмехом сијајте, чистим образом светлите, честитим именом побеђујте! И запамтите да су то једине и праве вредности које се увек цене и на крају награђују.

            Знајте да ви јесте наша будућност, ви сте наше име у земљи и у свету, наша узданица и залог сутрашњице. Ви сте наш понос и наша снага, због вас ми и постојимо! Пред свима нама су тек велики тренуци!

            Нека нам је свима срећан Дан школе, дан Гимназије у Прокупљу!

професор српског језика и књижевности Драгица Анђелковић