Похвала „Удружења песника Србије“ Мирјани Ранђеловић, ученици III-1

Прокупље је једини град у Србији који има Књижевну омладину, удружење младих и талентованих песника. Књижевну омладину Прокупља чине углавном средњошколци, млади људи који воле и стварају лепу реч. Ова организација постоји од 1993. године као подмладак Књижевног друштва „Раде Драинац“ и њени чланови су досад добили велики број похвала, признања и награда, којима се, како кажу, веома поносе.

Још једно такво признање недавно је стигло на адресу ове вредне и пре свега талентоване групе младих људи, а овог пута по заслузи  песникиње Мирјане Ранђеловић, ученице трећег разреда Гимназије у Прокупљу. Она је својим радом учествовала на конкурсу „Љубав и вино вечита инспирација“, који су организовали Атеље Галерија и Удружење песника „Поезија СРБ“, поводом Дана заљубљених и Светог Трифуна.

Мирјана  је одличан ђак, радознала, свестрана, активно учествује  на манифестацијама које се одржавају у нашем граду, али и на конкурсима поезије у нашој земљи.

Ова песникиња је и заменик председника Књижевне омладине Прокупља и истиче да све ово не би могла да постигне да нема подршку запослених у Дому културе, у оквиру којег и ствара ова дружина талентованих песника.

Добили сте похвалу на конкурсу „Љубав и вино вечита инспирација“?
Сасвим случајно сам сазнала за конкурс “Љубав и вино вечита инспирација” и то  преко интернета. На конкурс су се могли пријавити сви који воле да пишу поезију – од ученика основних и средњих школа до одраслих. Ја сам своју песму послала последњег  дана конкурса. Нисам била сигурна да ћу ли постићи нешто. Ова похвала “Удружења песника Србије“ (Поезија Срб) из Крушевца даје ми сатисфакцију да и даље учествујем на књижевним и литерарним конкурсима. Песма “Љубавно превирање“ ми је изузетно драга. Настала је на часу математике и посвећена је нашем великом песнику Владиславу Петковићу Дису. Можемо је схватити и као љубавну и као мисаону песму.

Заменик сте председника Књижевне омладине Прокупља. Колико оваква дружина утиче на младе у смислу давања подстрека за креативност?
Књижевна омладина Прокупља постоји од 1993. године и она је једина која брине о младим писцима. Када сте члан КОП-а, то је јако лепо јер имате прилику да упознате нове људе и да се дружите са многим нашим песницима. Овом приликом бих позвала све ученике који пишу да нам се прикључе. Ми прихватамо свачије идеје. Мислим да је КОП на мене утицао у позитивном смислу.  Јако је леп осећај када вам неко каже да је прочитао вашу песму и да му се свиђа.

 

Љубавно превирање
Окрећем леђа,
коса ми пада на лице,
окрећем сунце,
вео светлости.
Ноћ је тиха,
мрачна
као самртни час …
Звезде светле,
небо је сиво-тужно.
Осећам болне крике
опустелих жутих шума,
звук снега,
хлад тишине,
неми поглед
побелелих мрачних равница.
Раздиру дух и милост
пресне земље.
Тишина нестаје
и страх постаје оков
ванвременских дубина.
Остајем сама.
Излаза нема.
Ти, песмо, једини си ми путоказ,
жица веровања,
видик неслободне страсти,
једина нада,
тихо бескрајно превирање!